BURUN

Burun kırıkları tedavisi nasıl yapılır? Burun kırığı

Burun yüzün en çıkıntılı noktası olduğu için ve yapısı nedeniyle yüz kemikleri arasında travmayla en sık kırılan kemiktir. Spor, düşmeler ve darp nazal kemik kırıkları ( burun kırıkları ) oluşumunun çoğunluğunun sebebidir. Çocukluk çağında ve erişkinlerde erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Yirmili ve otuzlu yaşlarda en fazla görülür. Şekil bozukluğu, şişlik, burun kanması ve göz etrafında morluk olası burun kırığının belirtileridir.

Yetersiz tedavi önemli uzun dönem problemlere neden olabilir. Çocuklarda burun travması orta yüz bölgesinin ve burnun gelişmesinde  büyüme gecikmelerine neden olabilir. Erken dönemde müdahaleler ileride gerekebilecek septorinoplasti ameliyatı olasılığını azaltacaktır. Travmanın yönü , şiddeti, şekli ve hastanın yaşı kırıkların çeşidini belirleyen ana unsurlardır.

Burun kırığı

Burun kemiğinin kırıkları ile birlikte etraf dokularda oluşabilecek hasarlar gözden kaçırılmamalıdır. Gözyaşı kanalı hasarı, diğer yüz kemiklerinin kırıkları, frontal sinus kırığı, beyin omirilik sıvısı kaçağına neden olabilecek dural yırtıklar sıralanabilecek olası çevresel doku hasarlarıdır. 

Şişlikler azaldıktan sonra yani 2-3 gün sonra tekrar değerlendirmek sıklıkla yapılan bir uygulamadır.

Burun kemikleri kırığı 10 gün içinde kapalı ve açık reduksiyon yöntemi ile düzeltilebilir. 

Travma sonrası septal hematom ,(orta bölmede kıkırdak ve üzerini örten örtü arasında kan birikmesi) , burun içerisi yapışıklıkları  açısından hasta takiplerle kontrol edilmelidir.