BURUN

Septum Deviasyonu Nedir? Septoplasti

BURUN ORTA BÖLMESİ EĞRİLİĞİ

septum deviasyonu
septum deviasyonu

Nasal septum burnun ortasında bulunan bölmedir. Bu bölme önde ve üstte kıkırdak altta ve arkada kemikten oluşur. Bu bölmedeki eğriliklere septum deviasyonu denilir. Bu bölmenin eğrilikleri bir tarafta bazen iki tarafta hava akışını engelleyerek burun tıkanıklığına neden olabilir. Çoğunlukla hastalar eğriliğin karşı tarafında tıkanıklıktan şikayet ederler ; bu duruma paradoksal nazal obstruksiyon denir. Burun muayenesi yaparken hasta normal ve derin nefes alması istenerek dışarıda oluşacak değişiklikler gözlemlenmelidir. Burun muayenesi  yapılırken burun içerisine tatbik edilecek lokal anestezik ve dekonjestan maddeler sayesinde anterior rinoskopi muayenesinde gözden kaçabilecek arkadaki eğrilik ve kemik çıkıntılar daha iyi değerlendirilir. Nazal endoskopi sayesinde sinüslerin burun içerisine açıldığı açıklıklar, polipler, kitleler ve adenoid ( geniz eti) dokunun miktarı daha iyi değerlendirilir. 

Burun tıkanıklığını açıklayacak fiziksel bir engel yoksa hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Hormon ilaçları, doğum kontrol hapları burun yan etleri (konka) örtüsünde büyümeye neden olarak burun tıkanıklığına  neden olabilir.

Burun orta bölmesindeki eğrilik septoplasti ameliyatı ile düzeltilebilir.

Septoplasti ameliyatı lokal yada genel anestezi ile yapılabilir. Sadece septoplasti yapılacaksa burun içerisinden yapılan bir kesiyle ameliyat alanına ulaşılır. Septoplasti ameliyat 15-30  dakikada yapılır. Burun içerisine çeşitli şekillerde tampon konulabilir yada konulmadan da yapılabilir. Sonrasında burun içerisine eğer tampon konulmuş ise 24-48 saat sonra tamponlar alınır. Eğer olumsuz bir sonuçla karşılaşılmazsa 7-10 gün içinde hasta işine dönebilir.

 Daha önce oluşmuş travmalar sonucun kırıklardan kaynaklanan burun sırtındaki eğrilikler burnun orta bölmesindeki eğrilik düzeltilerek düzeltilemez.

Septoplasti Ankara kulak burun boğaz doktoru Cihan Karaca Muayenehane bilgileri için tıklayınız